Vesiletunnecat Homepage
Forum Home Forum Home > GENEL FORUM > Dua
  New Posts New Posts
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

24 Saat Kur`an-ı Kerim Dinleme


SABAH AKŞAM OKUNACAK DUALAR

 Post Reply Post Reply
Author
Message
kral View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 08-03-2006
Status: Offline
Points: 1323
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kral Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: SABAH AKŞAM OKUNACAK DUALAR
    Posted: 02-03-2009 at 14:59
SABAH  AKŞAM  OKUNACAK  DUALAR

"Dua mü'minin silahıdır." Müslümanlar her işlerinde, o işlerle alâkalı dualarla Mevlâmıza dua etmelidirler. Bir Müslüman sabah olup da uyandığı zaman Rabbine en güzel dualarla dua etmelidir.
Elbisesini giyerken, helâya girerken, helâdan çıktıktan sonra ve abdest alırken, okunması icap eden duaları iyice öğrenmeli ve onları yerli yerince okumalıdır. Tâ k, yapılan badetler tam olsun.Sevgili Resülümüz: "...dua yerin ve göğün nurudur." buyurmaktadır. Onun için dua deyip de geçmemeli ve yaptığımız işin ehemmiyetini müdrik olmalıyız.

 SABAH  KALKARKEN  OKUNACAK  DUA

"Elhamdü lillâhi'l-lezi ahyânâ ba'de mâ emâtenâ ve ileyhi'l-ba'sü ve'n-nüşür."
Mânası: "Bizi öldürdükten sonra dirilten Allah'a hamdolsun. Ba's ve nüşür (öldükten sonra dirilmek) Ona'dır."

Peygamberimiz buyuruyorlar ki. Kim her sabah:
"Radıytü billâhi rabben ve bi'l-islami dinen ve bi'l-Kur'ani imamen ve bi Muhammedin sallallahü aleyhi ve selleme nebiyyen ve resülâ" derse kıyâmet gününde Allah'ü Teâlâ'nın kendini râzı etmesini hak kazanmıştır. 

 

  ELBİSE,  GÖMLEK  GİYİLİRKEN  OKUNACAK  DUA

Elbise ve gömlek giyilirken sağdan başlayarak ve besmeleyle giyilir. Esas olan budur.Eğer imkân olur ve bilinirse şu duayi da okuyabilir:"Allahümme inni es'elüke min hayrihi ve hayri mâ hüve leh.Ve eüzü bike min şerrihi ve şerri mâ hüve leh.

Mânası: Allah'ım senden, bunun ve bunun yapıldığı şeyin hayrını isterim.Bunun yapıldığı şeyin şerrinden sana sığınırım.

SABAH - AKŞAM  OKUNACAK-CÜNNETÜL  ESMA


Akşam ve sabah, her defasında besmele ile 19 kere "Cünnetül Esma" okunursa,mükâfatı cemâli ilâhidir. Cünnetül Esmâ, 19 harfli olup 19 kere okunur."Ferdün, Hayyün, Kayyümün, Hakemün, Adlün, Kuddüsün."
Resül-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz, ashâbı kirâmından Abdullah bin Hubeyb (r.a.) Hazretlerine şöyle buyurmuşlardır: Geceye girdiğin ve sabah kalktığın vakit üç kere,
"Kul hüva'l-lahü ehad,kul eüzü birabbi'l- felak ve kul eüzü birabbi'n-nâs"  sürelerini okuman her şey için sana kâfidir.

Habib-i Kibriyâ Efendimiz (a.s.) buyuruyorlar ki: "Bismillâhi'l-lezi lâyedurru maa'smihi şey'ün fi'l-ardı ve lâ fissemâi vehüve's-semiu'l-alim."
Kim bu duayı 3 defa okursa, o günün gecesine kadar başına bir belâ
gelmez. Mânası: Yerde ve gökte, ismiyle (ismi anılınca) hiçbir şeyin zarar vermediği,işitici ve bilici olan Allah'ın adı ile.

Resülullah Efendimiz, İmam Ali (Kerremallahü Vecdehü)'ye soruyor:Sizi, ömrünüzün uzun olması sevindirir mi?
Sizi, rızkınızın bol olması sevindirir mi?Sizi, sohbette kalmanız sevindirir mi?Sizi, düşmanlarınıza gâlip gelmeniz sevindirir mi?Sizi, süi hâtimeden kurtulmak (son nefeste imanla gitmek) memnun eder mi?
Elbette eder.  Öyle ise akşam ve sabah şu duayı üç defa okuyunuz:
"Sübhâna'l-lâhi mil'el mizân ve müntehe'l-ılmi ve mebleğa'r-rızâ ve zinete'l-arş." Bu duayı her sabah ve akşam üç defa okumaya devam etmelidir. Ömrün uzun ve me'sud olması,imanla ölmek, kabir azabından kurtulmak, Sırat köprüsünden geçmek ve cennete vasıl olmaya vesile olur. Mânası: Mizanın dolusu kadar, ilmin sonu kadar, Allah'ın razı olacağı kadar ve arşın ağırlığı kadar, Allah'ı (c.c.) tesbih ederim.

Her kim sabahleyin 3 kere
Allahümme esbahtü minke fi nimetin ve afiyetin ve sitrin feetmim aleyye ni'meteke ve afiyeteke ve sitreke fiddünya vel ahireti.
Duasını okursa Allah o kimseye nimetini tamamlar. Günden güne artırır.(Sabah-akşam, 3 defa, "Bismillâhillezî lâ yedurru maasmihi şeyün fil erdı velâ fissemâi ve hüvessemîul alîm" okuyan, büyücü ve zalimden emin olur.) (Sabah 3 defa, "Eûzü billahis-semîil alîm-i mineşşeytânirracîm" dedikten sonra Besmele ile Haşr suresinin son üç ayetini okuyana, 70 bin melek, akşama kadar duâ eder.O gün ölürse şehit olur. Akşam okursa yine aynı şeylere kavuşur.) [Tirmizî]

(Sabah-akşam 7 defa "Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hu, aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül-arşil-azîm" okuyanın dünya ve ahiret işine Allah kâfi gelir.) "(Allahümme ma esbaha bî min ni’metin ev bi ehadin min halkıke, fe minke vahdeke lâ şerîke leke, felekel hamdü ve lekeşşükr" duâsını, gündüz okuyan o günün, akşam okuyan o gecenin şükrünü ifâ etmiş olur.) 


(Sabah-akşam on defa, "Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ-şerîkeleh lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve alâ külli şeyin kadîr
" okuyan kimse,kötülüklerden korunur.)
(Bir kimse, sabah-akşam yüz defa "Sübhânallahi ve bihamdihi" derse, o gün ve o gece hiç kimse onun kadar sevap kazanamaz.) 

AZABDAN  KURTULUŞ  İÇİN


 Sabah ve akşam farz namazlarının akabinde yedişer kere:"Allahümme  ecirni  minennar." denilir. 

Çünkü hadis-i şerifte:"Sabah  ve  akşam  namazını kıldığın zaman, insanlardan birisiyle konuşmadan önce yedi kere:  "Allahümme ecirni minennar =  Allah'ım! Beni  ateşinden  koru,  kurtar. de. Gerçekte sen bunu dediğin günde ölsen, Allah Teala sana ateşten  kurtuluş  beratını  yazar. (Ebu Davud)

<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.094 seconds.